Almsjukan är en aggressiv och dödlig trädsjukdom som under de senaste decennierna har slagit ut stora delar av Sveriges almbestånd. Sjukdomen sprids snabbt – och när ett träd väl är smittat finns det tyvärr ingen behandling. Det viktigaste är tidig diagnos och att snabbt vidta åtgärder för att minska spridning till friska träd.

Trädexperterna erbjuder provtagning och analys av almsjuka i träd, med fokus på områden kring Göteborg med omnejd. Vi hjälper fastighetsägare, kommuner och privatpersoner att identifiera smittade träd i tid och att hantera dem på rätt sätt.

Vad är almsjuka?

Almsjukan orsakas av en svamp (Ophiostoma novo-ulmi) som sprids framför allt med hjälp av en insekt – almsplintborren. Svampen angriper trädets ledningsbanor och hindrar vatten från att transporteras i stammen, vilket gör att trädet vissnar och dör. Förloppet är snabbt: ett tidigare friskt träd kan dö inom bara några veckor.

Sjukdomen kallas även “nederländsk almsjuka” och har orsakat stor skada i hela Europa. I Sverige drabbas framför allt skogsalmar och lundalmar.

Symptom på almsjuka

Ett av de tydligaste tecknen på almsjuka är att trädet börjar vissna – ofta på enstaka grenar till en början, men sedan över hela kronan. Bladen gulnar, blir bruna och faller av mitt i sommaren. Om man sågar i en gren syns ofta bruna strimmor i veden, vilket tyder på att svampen finns där.

Hur sprids almsjukan?

Den främsta smittvägen är via almsplintborren, en liten insekt som lockas till sjuka eller nyfällda almar. När den borrar sig in i nya träd tar den med sig svampsporer som infekterar trädet. Sjukdomen kan även spridas via rotkontakt mellan träd som står nära varandra, samt via beskärningsverktyg om dessa inte desinficeras mellan träden.

Diagnos och provtagning

Tidig diagnos är avgörande för att minska spridningen av almsjuka. Trädexperterna erbjuder provtagning där vi tar ett prov från trädet, undersöker det i mikroskop och gör en svampodling. Genom att tillsätta näringslösning som svampen livnär sig på kan vi se om den börjar växa – ett säkert sätt att fastställa infektion.

Vad gör man när ett träd är smittat?

När ett träd väl är smittat finns tyvärr ingen behandling. Istället handlar det om att snabbt avlägsna smittade träd för att skydda omgivande bestånd. Trädet bör fällas och barkas av, eftersom svampen och insekterna trivs i den fällda veden. Virket måste hanteras på rätt sätt – helst transporteras bort och förstöras innan nya skalbaggar kläcks.

Det är också viktigt att informera omgivningen, särskilt om trädet står i ett område där flera almar växer. Vid större utbrott bör en plan tas fram för att sanera området.

Så kan Trädexperterna hjälpa dig

Vi har lång erfarenhet av att arbeta med almsjuka i Västsverige. Genom vår provtagningstjänst kan vi hjälpa dig att få en säker diagnos i ett tidigt skede. Vi ger också rådgivning kring lämpliga åtgärder, och erbjuder även fällning och bortforsling av smittade träd.

Vi arbetar främst i Göteborg och närliggande områden – men kan även bistå på andra platser efter överenskommelse.

Kontakta oss om du misstänker att ett träd är drabbat, eller om du vill ta reda på hur du kan minska risken för smittspridning i ditt område.